Šī uzkoda Jaunajā gadā “aizies” kā karstas bulciņas. Iesaku gatavot uzreiz daudz. Pēc pieredzes zinu, ka nekad nekas nepaliek pāri, un viesi izprašņā, kur to esmu ņēmusi.
Bet uzkoda nav tik dārga, kā varētu šķist. Kopš noskatīju un nogaršoju to banketā kādā pazīstamā restorānā, tikai tā arī pasniedzu olīvas svētku galdā. Recepte ir vienkārši fantastiski efektīva un garšīga.
Tātad, šodien gatavosim uzkodu, kā jau sapratāt, no olīvām. No visparastākajām zaļajām olīvām bundžā. Var ar kauliņiem, var bez, var no lielajām, var arī no pašām mazākajām.
Visas sastāvdaļas un proporcijas, kā vienmēr, atradīsiet raksta beigās.
Kā gatavot
Draugi, recepte ir elementāra, pagatavojama vienā mirklī. Nav nepieciešams neko vārīt, sautēt, sālīt, bet rezultāts pārsniedz visas cerības. Mēs vairs citādi olīvas neēdam, tikai tā un ne citādi. Noteikti pamēģiniet.
Kā jau teicu, olīvas var ņemt pilnīgi jebkādas kvalitātes un izmēra. Vienkārši marinētas olīvas bundžā. Es nopirku vidējas, ar labu atlaidi.
Kas jādara. Ņemam olīvas un nolejam šķidrumu no bundžas. Tas nav vajadzīgs. Pašas olīvas izberam ērtā bļodā.
Tagad mums tām jāpievieno dažas lietas. Tās ir trīs pavisam vienkāršas sastāvdaļas. Pirmā sastāvdaļa ir sīpols, vēlams sarkanais. To sasmalcinām tik smalki, cik pietiek pacietības.
Tālāk otrā sastāvdaļa. Tas ir ķiploks, bet tikai izņēmuma kārtā svaigs, nevis kaltēts. Arī to sakapājam ļoti smalki. Vispār jau mums visam jābūt smalki sagrieztam.
Un trešā sastāvdaļa ir asais čili pipars. To sasmalcinām tieši tāpat. Tikai iepriekš izņemam no tā sēkliņas, citādi būs ļoti ass un neviens to nespēs ēst. Bet nedaudz piparu bez sēkliņām ir pavisam normāli – nav pārāk ass, tieši laikā.
Visu to sūtām bļodā pie olīvām. Pievienojam nedaudz aromātisku sauso garšaugu un augu eļļu. Eļļa der jebkura. Ja ir iespēja izmantot olīveļļu, tas ir brīnišķīgi. Un patiesībā šeit der visparastākā saulespuķu eļļa. Lūk, aromātiskā (nerafinētā) eļļa gan īsti neder, jo tā nomāc pamata garšu un smaržu.
Lasi vēl: Ietaupīju kaudzi laika: tagad sīpolus audzēju tikai “pēc ārzemju” metodes maisiņos
Būtībā viss. Sastāvu samaisām, pārliekam piemērotā burciņā un sūtām uz ledusskapi uz pāris stundām, lai sastāvdaļas sadraudzētos un uzkoda nedaudz nostāvētos.
Jūs tikai paskatieties, kāds skaistums un gardums sanāk! Tāda jauka, apetītlīga lieta, pati tā vien prasās uz svētku galdu. Un kāds aromāts!
Pagatavojiet to noteikti. Jums neaizies daudz laika un spēka, toties efekts būs satriecošs. Ļoti oriģināla lieta. Izskatās neparasti, bagātīgi un, protams, garšīgi – tas ir par vāju teikts.
Jūs tikai paskatieties, kāds skaistums un gardums sanāk! Tāda jauka, apetītlīga lieta, pati tā vien prasās uz svētku galdu. Un kāds aromāts!
Pagatavojiet to noteikti. Jums neaizies daudz laika un spēka, toties efekts būs satriecošs. Ļoti oriģināla lieta. Izskatās neparasti, bagātīgi un, protams, garšīgi – tas ir par vāju teikts.
Sastāvdaļas:
Olīvas 340 g
Ķiploki 3 gab. (daiviņas)
Sīpols 1 gab.
Čili pipars 1 gab.
Garšaugi 1/2 tējk.
Eļļa 50 ml
Lasi vēl: Paziņas no laukiem ieteica, ar ko aplaistīt Ziemassvētku kaktusu, kurš nekad nav ziedējis
Olīvu svars ir norādīts tīrs, bez sālījuma, kas bija norādīts uz bundžas, neto. Man ir itāļu sausie garšaugi. Eļļa – rafinēta saulespuķu eļļa. Sīpols – sarkans, pavisam neliela galviņa, mazāka par olu. Piparus lieciet pēc garšas. Es parasti ņemu pusi no tā, kas redzams fotoattēlā. Ķiploka daiviņas ir vidējas.


















